A Mobil-Trac rendszerű gumihevederes járószerkezet előnyei

A vonóerő:
A kerekes traktorokkal szemben a gumihevederes  Mobil-TracTM rendszerű járószerkezet kiemelkedő vontatási hatásfokkal rendelkezik. A nagy felfekvő felületnek köszönhetően minimális a kerékcsúszásból adódó vontatási veszteség és a kerekes traktorokhoz viszonyítva páratlan vontatási teljesítményt érünk el, rendkívül alacsony fajlagos talajnyomás, óriási hektárteljesítmény. Mindezek mellett a gépek fajlagos üzemanyag felhasználása  is kedvezőbb mint a nagy gumikerekes traktoroké.

A csúszás okozza a talajtömörítést

A hagyományos gumiabronccsal szerelt kerekes traktorok körülbelül 15 %-os kerékcsúszással dolgoznak. Ennél a jelentős szlipnél a gumiabroncs köpeny körme elemeli a talajrészt, feldobja a levegőbe, ami leesve egyenletesen terül el. Az így kialakuló laza rész alatt a csúszó kerekek megroppantják az alattuk levő réteget, tagolják a repedéseket. A  mélyebb rétegekben a feltámasztás miatt a talajrészek egymáshoz tömődnek. A Gumihevederes járószerkezettel szerelt traktorok 3-5 % kerékcsuszásnál  adják le legoptimálisabban vonóerejüket, mivel minimális a szlip így a talajtömörödés is elhanyagolható mértékű mely így nincs káros hatással a talaj szerkezetére.

Az ikerkerék hátránya:

Az ikerkerekek alkalmazásával valamelyest csökkenthető a káros talajnyomás, de időigényes felszerelése mellett nagy beruházási költséget jelent beszerzése, alkalmazása során pedig jóval megnő a traktor fordulási sugara. Az sem mellékes szempont, hogy közúti vonulásnál az engedélyezett szélességi határ felett van.Miért lényeges a káros talajtömörítés csökkentése?

A talaj káros tömörödöttsége gátolja a növények ideális gyökeresedését, de a rossz talajszerkezet a gátolja a kapilláris vízmozgást, megakadályozza a talaj nedvesség mozgását. A lecsökkent természetes vízelvezető és elnyelő képesség miatt jelentősen megnő az erózió veszélye. A  talajszerkezetben ezek a káros hatások a termésátlag csökkenéshez vezetnek. Az ilyen talajkárosodást csak intenzív mélyműveléssel tudjuk helyre hozni , ami viszont jelentős plusz költségráfordítást jelent.A gumihevederes Mobil-TracTM rendszerrel szerelt Challenger traktorok alkalmazásával, a heveder nagy felfekvő felületnek, és a rajtuk jól megoszló talajnyomásnak köszönhetően jelentősen minimalizálhatjuk a talaj tömörödést így a jó szerkezetű, ideális vízgazdálkodású talajban kedvezőek lesznek a feltételek a talajlakók és szaporodásuk számára melynek köszönhetően megnő a szerves anyag tartalom.

 

HírlevélFacebook