Great Plains YPE-625A és YPE-825A ikersoros szemenkénti vetőgép

 

Great Plains SIMBA YPE-625A és YPE-825A ikersoros szemenkénti vetőgép

 

Az USA-ban új technológiai kísérleteket próbáltak ki az utóbbi években, amelyek közül leginkább az iker soros kukorica vetés terjed. A Great Plains YP 625 és 825 típusú Yield-Pro® ikersoros szemenkénti vetőgép európai változatának nemzetközi bemutatkozása júniusban,Nagy-Britannia legnagyobb szántóföldi szakkiállításán történt.

 

Az új gép egyenlőre kétféle, 6- és 8-soros kivitelben, YPE-625A és YPE-825A típusjelzéssel mutatkozott be.

 


A vetőgép ikersoros a változatnál az ikersor egy-egy sora 22 cm távolságra van egymástól, míg az ikersorok közötti sortávolság 55 cm, a vetéssel egy menetben adagolt műtrágya pedig az ikersor közé kerül. Az ilyen technológiával, 95-100 ezer mag/ha tőszámma vetett kukoricaállomány sokkal nagyobb termésmennyiségre képes, így jelentősen megnő az átlagtermés. Az ikersor esetén minden magnak saját gyökérzónája van, jól elkülönülve a sorban szomszédosaktól.
Az ikersoros vetőgéppel vetett növények a jobb térállásnak és elosztásnak köszönhetően jobban hasznosítják a talaj nedvességtartalmát, és a nagyobb gyökértömeg eredményeként a tápanyagot is hatékonyabban föl tudják venni.

 


A növény fejlettebb állapotában a jobb levélzáródásnak köszönhetően a nyári hőségnapokat is jobban tűri, mivel kisebb a sorok közötti felmelegedés, és nem érvényesül annyira a nap szárító hatása. Ezzel a technikával nagyobb, erősebb, jobb kondícióban lévő növények fejlődnek, kiváló talajfedéssel, a terméseredmény pedig kukorica esetén a nagyobb tőszám arányában növekedhet.

 


A vetőgéphez alapból háromféle méretű kukoricavető tárcsa áll rendelkezésre, de külön rendelésre cirok, napraforgó, repce és szója vetéséhez tervezett vetőtárcsák is elérhetők. A magtárcsák könnyen gyorsan szerszám nélkül cserélhetők. Az ikersoros vetésű kukoricaállomány egyszerű, 76 cm-es sortávon dolgozó kukorica csőtörő adapterrel betakarítható.

 

Az YPE-825A és YPE-625A ikersoros szemenkénti vetőgépek több mint 99% pontossággal dolgoznak, 8 és 10 km/órás munkasebesség között.

 

A hosszú élettartamú , parallel felfüggesztésű 25-ös vető kocsikra szerelt az Air-Pro® adagoló gondoskodik a fölös mag eltávolításáról. A nyomás közvetlenül azelőtt mérséklődik, hogy a mag elérné a Clear-Shot® magvezető cső tetejét. Ha a mag a csőben van, már a gravitációnak köszönhetően hullik le, ha pedig földet ér, azonnal belenyomja a magágyba a Keeton Seed Firmer® tömörítő, így a vetésmélység állandó.

 

 

A gép szállítási helyzetbe való összecsukása hidraulikusan történik, a szárnyak oldalra és előre hajthatók be, így a szállítási szélesség 3,30 m.

 

 

A mag és a műtrágya gravitációs úton jut el az 56 literes vetőmagtartályból, illetve a 1700 literes műtrágyatároló tartályból, az adagolás hajtása pedig mechanikusan, járókerékhajtásról történik.

 

 

Az YPE-825A teljesítményigénye 130-200 LE. A vetőgép járószerkezetét 215/75R-17.5 méretűek az abroncsokkal szerelik.

 


Látogasson el az ikersoros termesztést bemutató honlapunkra: http://www.twin-row.com/

HírlevélFacebook