Repcevetés SIMBA módra

 

Csökkentett menetszámú, talajkímélő művelési rendszer és repcevetés SIMBA módra

 

 

SIMBA TALAJELŐKÉSZÍTÉS ÉS SÁVOS VETÉS KALÁSZOS UTÁN, REPCÉRE:

1. Kalászos aratása után tarló kezelés és ideális talajállapot kialakítása csökkentett menetszámmal.

a. Amennyiben szükséges altalaj lazító. A Flatliner átszakítja a letömődött réteget, segít a talaj helyes struktúrájának és vízgazdálkodásának kialakításában. A többi altalaj lazítóhoz képest mivel egyenes szárú, nem rögöli fel a talajt. Az eketalp réteget áttöri, letömődött talajok esetén akár 20%-kal növeli a talaj térfogatát, levegőzöttségét, így nő a vízbefogadó és megtartó képessége. A rögök az alsó talajrétegben maradnak, nem kerülnek a felszínre. A lazító kések mögött DD henger tömöríti vissza ideálisra a talajfelszínt.

 

b. Xpress rövidtárcsa DD lezáró hengerrel. Az Xpress a felső talajrétegben két sor szögben állítható tárcsa sorral, minden tárcsalap esetén egyenkénti laprugós felfüggesztésével tökéletes talajba hatolást és növényi maradvány bekeverést, gyomirtást végez, végül a DD henger lezárja a talajt, segíti az árva kelést és a gyomok mihamarabbi kikelését. Töri a rögöket, a hengertagok vállai oldalról megnyomják a kialakuló bakhátakat. Mivel a tárcsa sor szögben állítható minden talaj, nedvesség és szármaradvány állapotra beállítható. A kialakított talajfelszín tulajdonságai: a bakhátak porhanyós szerkezetűek. A bakhátak közötti csatornák hatására gyors csapadékvíz elszivárgás, utána minimális talajnedvesség veszteség lesz.

 

2. Amennyiben (időjárástól függően) a gyomok és az árva kelés megtörténik totális gyomirtó szerrel permetezést hajtunk végre (augusztus).

 

3. Ezután talajtípustól, rendelkezésre álló erőgéptől függően Great Plains Simba DTX, SL vagy SLD szántóföldi kultivátorral történő talajművelés, repce mag vetés, és talaj lezárás EGY MENETBEN.

 

Ugyan 50-70 cm-es sortávolságra vetjük el a magokat, viszont a növények nem konkurálnak egymással, területre vetítve kevesebb növény sokkal erősebb, jobb gyökérzettel rendelkezik így sok oldalágakat nevel, ahol több becőt kötnek meg, így növekedik a termésátlagunk.

 

Ezeken a gépeken szintén az Xpress-ről ismert tárcsák, egyenes szárú lazító kapák vannak melyek egyenes szárúak, nem rögölik fel a talajt. A lezárás ismét DD hengerrel történik.

 

Az alap trágyázás, műtrágyázás, fejtrágyázás és a növényvédelmi teendők a „hagyományos" rendszerrel megegyező.
Mivel a lazítókapák mögött meglazított sávban, szórva vetjük el a repce magokat a gyökérzet könnyedén tud egyenesen lefelé hatolni, így a gyökérzet fejlődése minden kívánalomnak megfelel.

 

Összegzés:

- menetszám csökkenéssel gépüzemet, üzemanyagot takarítunk meg

- A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg. A tápanyag utánpótlási igény csökken. A talajaiét beindul, a lebontó szervezetek és talajlakók életfeltételei javulnak. A megfelelő talaj előkészítés hatására a talajállapot mindenben megfelel a repce igényeinek. A meglazított sávokban a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet amely az alsóbb rétegekből képes tápanyagok biztosítására is. Áttelelés után az erős gyökerű növény nagy növekedési potenciálja a tavaszi induláskor fokozottan segíti a vegetatív majd a generatív részek fejlődését. Virágzáskor a tápanyag és talajnedvesség ellátás folyamatosan biztosítva van, hosszú virágzási periódus várható.

 

A repce termésének kb. 70%-át az oldalágakon hozza, a széles sortáv esetén fokozott az oldalágak fejlődése, becő kötése. A repce növények nem konkurálnak egymással.

 

A széles sortávban a tavaszi napsütés gyorsabban melegíti fel a talajt, a repce 2-3 nappal hamarabb kezdi virágzását, hosszabb virágzási intervallum.

 

HírlevélFacebook