Great Plains SIMBA 23C tárcsa

Great Plains SIMBA 23C tárcsa

A Great Plains SIMBA közel három évtizede gyárt tárcsás boronákat és az azóta eltelt idő alatt a Great Plains SIMBA tárcsákat együtt emlegetik a megbízhatósággal, a minimális értékvesztéssel és az alacsony fenntartási költségekkel.

A korábbi modellek folyamatos fejlesztéseken mentek át az évek során, ahogy gazdálkodói igények változtak és a traktorok mérete növekedett. A tárcsák nagy részét napjainkban nyomóhengerrel együtt kapcsolt eszközként használják.A tárcsákkal szembeni agronómiai követelmények, amelyek alapján a Great Plains SIMBA tárcsák ki lettek fejlesztve:

  • Adott talajtípusnak és alkalmazásnak megfelelő fajlagos súlyú legyen a tárcsa, így biztosítható legyen a kívánt munkamélység és munkaminőség szélsőséges állapotok esetében is.
  • A különböző talajállapotnak megfelelően legyen a tárcsa szöge és ezáltal a talajba húzása, keverés mértéke állítható.
  • Legyen alkalmas vontatott lezáró eszköz, henger vontatására.

A C generációs Great Plains SIMBA tárcsák legfőbb jellemzői, amelyek miatt alapvetően különböznek a Magyarországon üzemeltetésben lévő hagyományos tárcsáktól:1. A mellső és hátsó tárcsatagok leveleinek átmérője és osztása közti különbség (lásd táblázat):A hátsó tagok mindegyik változatnál nagyobb átmérőjű tárcsalevelekkel, nagyobb osztásközzel vannak szerelve és ugyanakkor nagyobb az egy levélre eső súly is. A különböző méretű tárcsalevelekkel elkerülhető, hogy az első tag által már fellazított talajréteg által eltömődjön a hátsó tárcsasor (különösen nedves vagy erősen szármaradványos területen), emellett a nagyobb átmérő és nagyobb súly a hátsó tagon biztosítja, hogy a hátsó tag is friss talajban dolgozik. Ez egyrészt meggátolja, hogy a hátsó sor a mellső sor barázdájába belecsúszva ne dolgozzék, különösen száraz időben. Másrészt ezáltal csökken az oldalra húzás, ami teljesítmény igény csökkenést eredményez. A hátsó tag 25-30mm-rel mélyebben dolgozik, mint az első. Az első tagon a kisebb osztásköz és a sekélyebb munkamélység limitálja, meghatározza a rögméreteket a teljes művelési tartományban, ugyanakkor a különböző munkamélység csökkenti a tárcsatalp kialakulását. Ez a megoldás jobb aprítóhatást nyújt, hiszen mindkét tag tömörödött réteget vág fel, a tárcsa jobb teljesítmény nyújt nedves körülmények között, így a gazdálkodó egy szélesebb körben alkalmazható, megbízhatóbb gépet tud használni a termelésben.2. Hidraulikus tárcsaszög-állítás:Ezzel elérhető, hogy a tárcsák szögét mindig az adott talajtípushoz, nedvesség-és szármaradvány-állapothoz lehet beállítani. Az adott agronómiai követelmény határozza meg a tárcsa munkáját, nem pedig a tárcsa határolja be a művelési lehetőséget. Mivel a vonórúd a mellső tagra van felszerelve, a mellső tag állításával a vonórúd pozíciója is változik, ezáltal a gép traktorhoz viszonyított vontatási geometriája adott határon belül nem változik.3. Hidraulikus szárnyrögzítés:Ez biztosítja a szárnyak stabil munkahelyzetét, emellett túlterhelés (kő, vagy magas táblavég) ellen állítható határoló szelep véd. Szállítási helyzetben rögzítést biztosít, bár emellett a rögzítő hevederek használata előírás.4. Két év garancia a csapágyakra:Kettős kúpgörgős csapágyazású tárcsatagok, 45mm-es körtengellyel, hegesztett acél távtartókkal.5. Nagy teherbírású hátsó vonórúd:Kihelyezett 2 pár hidraulikakörrel a kapcsolt nyomóhengerek biztonságos szállításához.6. Mellső vonórúd hidraulikus pozícionálása:A 23C sorozaton a gyorsabb állíthatósághoz.7. Kettős hidraulikával ellátott kiemelés:A gyors kiemeléshez és süllyesztéshez.8. Nyomatékrúddal ellátott főváz:A V elrendezésű tagokkal szerelt tárcsákon a jobb első oldalon a tagoknak nagyobb a talajba húzása, emiatt mélyebben dolgozik ez a rész. Ennek kiküszöbölésére a vázat egy nyomatékrúddal előfeszítették, így a munkamélység és kopás is egyenletes lesz a gép teljes szélességében.

Műszaki adatok:

 


HírlevélFacebook