Great Plains SIMBA SL szántóföldi tárcsás kultivátor

Great Plains SIMBA SL szántóföldi tárcsás kultivátor

Az SL gépcsalád a Great Plains SIMBA gyár legújabb fejlesztése, amely az idő- és költségtakarékos művelési rendszer egymenetes eszköze.

A gép feladata, hogy a megfelelő minőségű és mélységű jól lezárt felszíni magágy elkészítésével egyidőben a víz– és levegőháztartás szempontjából optimális állapotú mélyebb réteget is kialakítsa.

Az SL kialakításánál a Great Plains SIMBA már meglévő, széles körben kitűnően bevált kulcselemeit ötvözte egy gépben, hogy a korábban több menetben elvégezhető talajmunkákat egyszerre végezhesse el a felhasználó. Ezzel a nagysikerű Great Plains SIMBA SOLO által megteremtett hagyomány útján halad tovább.

Az SL alapjait tekintve egy X tárcsa, pozícionálható lazítókésekkel és tömörítő hengerrel kombinálva, mely gép kétféle konfigurációval is rendelhető:

Az SL részei:

1. tárcsa, kapa, tárcsa, henger

2. tárcsa, tárcsa, kapa, hengerTárcsa: Pro-aktív egyenként felfüggesztett 500 mm-es átmérőjű csipkés tárcsalevelek 125 mm–es tárcsaosztással. A tárcsalapok szöge csavarorsó segítségével könnyen és gyorsan állítható, ezáltal a keverési intenzitás változtatható. Csak a Great Plains SIMBA tárcsák „képesek” erre.

A tárcsák feladata, hogy aprítsák a szármaradványt és azt összekeverjék a talajjal. Az állítható munkaszögű tárcsák képessé teszik az SL–t a talajművelési eljárás változtatására, attól függően, hogy tarlóhántást, vagy szántást kívánunk elmunkálni. A felülről lefelé történő, tárcsákkal megkezdett talajművelés létrehozza az időjárásálló magágynak megfelelő talaj konzisztenciát.Kapa: 2 sorban elrendezett TerraGrip rugós biztosítású, a meglévő szármaradvány függvényében egyenként pozícionálható lazítókapák. Munkamélységük a tárcsák munkamélységétől függetlenül állítható 150 – 250 mm–es mélységtartományban. A cserélhető kopócsúccsal szerelhető ST( Shallow Tine )típusú kapák használata normál ill. szárazabb talajviszonyok melletti használatra ajánlott, míg a kis talajmozgást lehetővé tevő LD kések a nedvesebb körülmények esetére ajánlott. A kiváló minőségű kapaanyag lehetővé tette, hogy a kapa vastagsága 200 mm legyen, ezáltal a vontatási ellenállás nagymértékben lecsökkent a hagyományos kapákéhoz képest.A kapák elvégzik a talaj mélyebb rétegeinek kondicionálását, így a mélyebb talajszelvény a talaj átforgatása nélkül kerül kultúrállapotba. A 2 sorban elhelyezett kapák helyzete pozícionálható, így nagy mennyiségű szármaradvány esetén az első késsor eltávolításával teljes egészében kiküszöbölhető az eltömődésből, szármaradvány felhalmozódásából eredő, más tárcsás gépeknél fellépő sajnálatos probléma.Tömörítő henger: 600 mm átmérőjű DD gyűrűs tömörítő henger, egymástól 150 mm –re elhelyezett gyűrű elemekkel, melyek a talajt nem csak megmunkálják, hanem finomított termőréteget is hagynak maguk után. A megszokottnál sűrűbben tagolt éles DD gyűrűk a tárcsák és kések által fellazított, szármaradvánnyal összekevert talajréteget tömörítik és aprítják tovább. A DD hengerek sokkal passzívabban dolgoznak a hagyományos tárcsalapoknál, így kopásállóságuk hosszantartóbb azokénál.Hátsó vonórúd: A hidraulikusan működtetett hátsó vonórúd az SL talajművelők állandó tartozéka, mely további lehetőséget ad a könnyű hengerek tandem-szerű működtetésére.OSR APRÓMAGVETŐ EGYSÉG: az SL–re opcióként szerelhető aprómagvető egység használata révén lehetővé válik a talajművelési műveleti sorral egy menetben elvégzett vetés! Az aprómag a DD henger mögé hull a talajra, melyet a DD hengertől felverődött talaj beterít, s az SL után vontatható újabb henger nedvességveszteség nélkül konszolidálja a felszínt.

 

HírlevélFacebook