Great Plains SIMBA SLD

Great Plains SIMBA SLD nehézkultivátor

 

Az SLD a negyedik generációs egymenetes szántóföldi nehézkultivátor a Great Plains SIMBA gyártástörténetében. A talajkímélő művelési technológiát megvalósító SLD művelő elem kialakításával és elrendezésével egymenetben valósítja szármaradvány aprítást, a lazítást, a bekeverést, és a visszatömörítést ill. lezárást. Az SLD nehézkultivátor Pro-Lift lazító kései minimális vonóerő igénnyel akár 300 mm mélységig, is fellazítják még a kötött talajokat is, és nagyobb lazítási mélységben is kitűnő teljesítményt nyújt. Az edzett, cserélhető szárakkal és csúcsokkal ellátott, valamint opciós három szárnnyal is felszerelhető Pro-Lift késtartók vastagsága mindössze 20 mm.

 

A szárny típust a kívánt talajemelés szögének és a lazítás intenzitásának függvényében kell megválasztani, amely a talaj típusától és nedvességtartalmától függően változik. A hidraulikus terhelés biztosítással ellátott Pro-Lift rendszer nagyszerűen működik mind kötöttebb talajviszonyok mellett, mind pedig olyan helyzetben ahol a talaj mélyebb rétegekben történő lazítása a cél. A Pro-Lift tagok beállítása három különféle pozícióba lehetséges, attól függően hogy milyen mélységben és mekkora intenzitással szükséges a termesztő közeget átmozgatni.

 

A kapák előtt és mögött az egyedi PROACTIV felfüggesztésű 600 mm átmérőjű tárcsalapok nagy teherbírású króm-vanádium laprugókkal csatlakoznak a vázhoz,melyek agresszív talajba hatolást , maximális talaj követést ill. munkamélység tartást biztosítanak. A PROACTIV felfüggesztés a talajban található kövek ellen is megfelelő védelmet nyújt a tárcsalapoknak.

Csavarorsóval fokozatmentesen, könnyen, gyorsan változtathatunk a tárcsák szögén 10-25 fokos tartományban. Az éles szög biztosítja, hogy a tarló maximális keverése egy menetben megvalósuljon , míg kis szög beállításával a szármaradvány hatékony aprítása érhető el 8-12 km/h munkasebesség mellett. A tárcsalapok összetett szögállása minimalizálja a tárcsalap hátoldalának talajjal való érintkezését így csökkenti a kenő hatás, és a behatoláshoz szükséges vonóerőt.

 

A megmunkált, kevert és átstrukturált laza talajszelvényt a tömörítés elmaradásával jelentős talajvíz veszteség éri. A talaj nedves állapotban végzett megmunkálása esetén a felszíni rögök kiszáradhatnak, így később nehezen alakíthatóak morzsalékossá vissza. A Talajműveléssel egy menetben tömörítő hengerezéssel a növényi maradványok és a talaj közötti megfelelő érintkezés segíti a tarló maradványok lebontását és a nitrogén felvehetővé válását. A SLD kultivátorra szerelt Great Plains SIMBA DD (Double Disc) henger vágó éle megrepeszti a rögöket, elkerüli a nedves rögök kenését, csatornát képez, ahol a csapadék elszivárgása biztosított. Mélyrepesztő hatása révén a talaj alsóbb részeibe irányuló függőleges repedéseket hoz létre, így segíti a kapilláris vízmozgás kialakulását. A megrepesztett rögök átnedvesedése után könnyen morzsolódnak.

 

A henger tagok között bakhát alakul ki, aminek az oldalát a hengertagok vállai szögben megnyomják így tömörítve a felszínt, valamint felszíni rétegben található szilárd talajrészeket rendezik. Így kialakuló talajfelszín hullámos és szilárd melynek köszönhetően jól viseli a talaj a csapadékos és száraz időjárást is.

 

Műszaki adatok:

 

Típus

Tárcsák átmérője (mm)

Kapák száma (db)

Kapák típusa

Kapák maximális munkamélysége (cm)

DD henger átmérője (mm)

Munkaszélessége (m)

Tömeg (kg)

Teljesítményigény (LE)

SLD 300

600

5

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

2,8

5265

180-320

SLD 350

600

5

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

3,3

5625

200-350

SLD 420

600

7

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

4,2

9700

300-600

SLD 460

600

7

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

4,6

9880

300-650

SLD 540

600

9

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

5,4

9900

300-650

SLD 600

600

9

PRO-LIFT, hidraulikus biztosítással

30

600

6

11 500

400-650

HírlevélFacebook