Great Plains SIMBA Solo X tárcsa, lazítókapákkal és tömörítőhengerrel

Great Plains SIMBA Solo X tárcsa, lazítókapákkal és tömörítőhengerrel

SOLO gépcsalád a Great Plains SIMBA egyik legjelentősebb fejlesztése, amely az idő- és költségtakarékos valamint talajkímélő művelési rendszer egymenetes eszköze.
A gép feladata a megfelelő minőségű, mélységű jól lezárt felszíni magágy elkészítésével egyidőben a víz- és levegőháztartás szempontjából optimális állapotú mélyebb réteg kialakítása.

A SOLO kialakításánál a Great Plains SIMBA meglévő, jól bevált eszközeinek kulcselemeit ötvözte egy gépben annak érdekében, hogy a korábban több menettel elvégzett talajmunkát egy menetben elvégezhesse. Erre lehetőséget adott az is, hogy a piacon lévő traktorok vonóereje nagymértékben megnövekedett, így a kombinált eszközök vontatására jobban alkalmasak.

A gép alapjában egy X tárcsa, lazítókapákkal és tömörítőhengerrel kombinálva.

A SOLO részei:

 • TÁRCSA KAPA TÖMÖRÍTŐHENGER TÁRCSA
 • TÁRCSA KAPA TÁRCSA TÖMÖRÍTŐHENGER

A gépek a fenti elrendezés bármelyikével szállíthatók. A középre szerelt DD gyűrűs változat esetén célszerű egy vontatott lezáró-vagy rögtörő hengert kapcsolni a gép mögé.

TÁRCSA: 700mm-es mellső tárcsalevelek, 250mm-es osztással. A tárcsatagok szöge fokozatmentesen állítható csavarorsóval. Maximális munkamélysége 200mm.KAPA: Hidraulikus biztosítású lazítókések. Munkamélységük a tárcsák munkamélységétől függetlenül állíthatók, maximum 300mm. A kések cserélhető kopócsúccsal, kopóéllel és szárnyakkal szerelhetők. Ezek az alkatrészek csereszabatosak a FLATLINER lazítók kopóelemeivel. A kiváló minőségű késanyag lehetővé tette, hogy a kés vastagsága 20 mm legyen, ezáltal a vontatási ellenállás nagymértékben csökkent a hagyományos késekhez képest.

TÖMÖRÍTŐHENGER: DD gyűrűs vagy gumiabroncsos tömörítőhenger.

TÁRCSA: 750mm-es hátsó tárcsalevelek 300mm-es osztással. A tárcsatagok osztása fokozatmentesen állítható. Maximális munkamélysége 200mm.

A mellső tárcsatag feladata, hogy a kívánt mélységben megművelje a talaj felső rétegét,  ezáltal minimálisra csökkenjen a hantképződés és a kések talajellenállása. Ezzel egyidőben a megfelelő szöggel beállított tag elvégzi a szármaradvány jó minőségű bekeverését. Ezzel kezdődik a felülről lefelé történő talajművelési eljárás, ami az időjárásálló magágyhoz szükséges talajállapotot eredményez.

A kapák elvégzik a talaj mélyebb rétegeinek kondicionálását. Ezzel elérhető, hogy a mélyebb talajszelvény is kultúrállapotba kerül anélkül, hogy a talajt átforgatnánk. A gép vonóerő- igénye nagymértékben függ a kések munkamélységétől.

A DD gyűrűs tömörítőhenger a mellső tárcsák és a kések által fellazított, szármaradvánnyal kevert talajréteget tömöríti, aprítja.

A hátsó tag az így kapott réteget aprítja tovább, ezáltal növelve az utolsó művelet hatékonyságát.

Mivel a tárcsa munkamélységét nem csak a tárcsák szögével, hanem a vonórúd és a tömörítő henger határolásával állítom be, a tárcsák szöge a keveréshez és aprításhoz tetszőlegesen állítható. A gépen bármilyen állítás szerszám nélkül elvégezhető.

A gép napi teljesítményét alapvetően befolyásolja a kések munkamélysége. Ennek függvényében napi 14-24 hektár területteljesítmény a feltüntetett erőgépkapcsolás esetén. A SOLO után kapcsolt Uni-Press vagy Dupla-Press kb. 35-40 LE-vel növeli meg a vontatási igényt.

A SOLO HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:

 • Megbízhatósága miatt kevés állásidő.
 • Kevesebb menetszámmal készíthető el a megfelelő magágy.
 • Nagy területteljesítmény.
 • Jelentős erőgép- és egyéb munkagép költség takarítható meg.
 • A műveletekhez szükséges kevesebb időráfordítás miatt azok időpontja jobban optimalizálható.
 • Adott gépsorral több terület vonható művelésbe.
 • Jelentősen javul a talajállapot, csökken a taposási kár.
 • A gép egyenletesen elmunkált, időjárásálló, stabil magágyat hagy maga után.
 • Nem szárítja ki a talajt. A szelvény képes nagy mennyiségű csapadék befogadására és annak tárolására.
 • Alkalmas további munkaeszköz vontatására is.

Műszaki adatok:

 


HírlevélFacebook