Kroneról gazdaszemmel

Létrehozva: 2015-05-08 09:46

Érsekcsanádon jártam egy tanyán. Hallottam már róla korábban, hogy valaki rövid idő alatt csodákat művelt egy puszta termőföldön, most saját szememmel is meggyőződhettem róla, a híreket is túlszárnyalja a valóság. Takács Zoltán jószágigazgató vállalta a házigazda szerepet és készségesen körülkalauzolt a hatalmas birtokon.

-Üdvözöllek a Valkon Kft. nevében. Néhány szóban elmondanád honnan a kapcsolatod a cégünkkel?
-Természetesen. Ez a vállalkozás, ahol most vagyunk, 2010-ben indult. Azért tettük le a voksunkat a Valkon Kft. mellett, mert az üzletkötőtök Jankovics Zoltán felvette velünk a kapcsolatot és bemutatta ezt a német technikát, amiben a mai napig nem csalódtam. Az a tapasztalatom, hogy ez a cég nem csak elad, az utánkövetés folytonos az estleges plusz igények figyelembevételével.
Amikor elindultunk, volt egy 70 hektáros területünk, vele 120 birkával, és hamar felismertük, hogy ezeket az állatokat etetni is kell.Ezért rövidesen beszereztük azokat a gépeket, amelyekkel a zöldet fel tudjuk dolgozni.
Később megvásároltuk a szomszédos tanyát is, ahol marha tartásba fogtunk. Ma már 1000 marhát nevelünk.

- Volt már előzőleg bálázótok?
- Nem, bérmunkában dolgozott egy Pöttinger nálunk. 2010-ben vásároltuk meg a  Bellima F130-as, körbálázónkat, ezzel 20 000 bála készült. De ahogyan nőttek a területeink és a feladat, már kicsinek bizonyult ez és tavaly vettünk egy nagyobbat a Comprima F155 XC típusút. Hódmezővásárhelyen tartott a Valkon Kft. egy gépbemutatót, ott megnéztük hogyan működik a gép, ezután vásároltuk meg.
Amit ott láttunk,az az utolsó betűig be is igazolódott, ez a gép mindent bebáláz, ami csak létezik!
Egy szezonon vagyunk túl vele, a beüzemelés óta utóállítást nem igényelt, hibátlanul működik, csak a kötelező karbantartási munkálatokat kell rajta elvégezni.
Igazán azért választottuk a Krone-t, mert ez a cég  a zöldsor gépeire specializálódott és ezen a területen a csúcsra fejlesztett.
Van kettő frontkasza és egy oldal kasza is, ami szintén Krone, maximálisan meg vagyunk velük elégedve. Ha bármi apróbb probléma felmerül, akkor azt jelezzük a szervizes kollégának, aki hamar tanácsod ad, vagy ha kell, kiszáll a helyszínre és orvosolja a problémát.

- Láttam a gépparkot, több a munkagép, mint az erőgép, amikor gyors átállás kell a munkagépek között, az mennyi időt vesz igénybe?
- Minimálisat. Tulajdonképpen csak rátolatok és ráakasztom a bálázót a traktorra. Semmi bonyolult műveletet, vagy másik személyi segítséget nem igényel.
- Milyen kötözőanyagot használtok a bálázóhoz?
- Bálahálót.
- Milyen fajtát?
- Krone-t. A gép elbírná a silányabb minőségű hálót is, de nem érdemes vele próbálkozni, mert a bála minősége nem lesz olyan jó, mint amit mi szeretnénk. Pl. az olcsóbb hálóból többet kel rátekerni, különben szétugrik a bála.Ezeknek az eredeti hálóknak olyan a szövése, hogy lehúzza a hálót a bálázó a bála szélére 5-5cm-re. Az olcsóbbik ezt a széthúzást nem bírja el.
- Hogyan működik nálatok a rendelés? Apránként vásárolod  a hálót, vagy egyszerre nagy mennyiséget?
- Legutóbb nagy mennyiségben (raklappal) rendeltünk, ami rövid időn belül ideszállítva rendelkezésre állt. De mennyiségtől független mert a kis tételt is ugyanúgy megérkezett.

- Milyen növényeket báláztok a Comprimával?
- Fűszénát,lucernát, szalmát, kukoricaszárat,gyékényt.
- Gyékényt? -ez meglepő.
- Igen azt, kölcsönkértünk egy ilyen bálázót, hogy kipróbáljuk, viszi-e ezt a növényt, azt mondtam, ha igen, akkor megvesszük!- Gond nélkül feldolgozza! Nem csalódtam tehát, amit ígértek nekem, azt meg is kaptam.Tökéletesen dolgozik.Olyan keménységű bálát készít, hogy egy prémium minőségű etetőkocsi is nehezen bírta
- Mi az, amin változtatnál a gépen?
- Ezen a bálázón semmit. A régi bérelt bálázón változtattunk volna, de ez jó így ahogy van.

-Tüske-

Vissza