Regent ekék

Létrehozva: 2017-08-18 13:24

 

 

Regent

 

Az eke története az újkőkorban kezdődött, kb. 12.000 évvel ezelőtt, de ezek az eszközök inkább még csak a föld túrására használt kövek, csontok, faágak voltak. A vaskorban ezeket vaspapuccsal látták el, s ez már akár az ekevas elődjének is tekinthető. Nagy ugrás volt az ún. ágyeke megjelenése.  Az európai kontinens északi részén i. e. 400 körül jelentősen megváltozott a klíma, csapadékosabb időjárás alakult ki.

Regent

Az új eketípusnak a talaj kiforgatása, a túlzott nedvességtől való megóvása lett a feladata. Ezért az ekevas aszimmetrikussá vált, és a vashoz új elem, a kihasított föld átfordítását segítő kormánylemez társult, s míg a túróekének általában nem volt csoroszlyája, a nehéz ekénél ez kötelező tartozék lett.

 

1925-ben kapcsolódott be az eke történetelmének alakításába Ferdinand Berger, aki egy könnyen húzható eke kifejlesztésének céljával hozta létre kovácsműhelyét, és ezzel egyúttal megalapozta a REGENT gyár történetét. A cég alapfilozófiája a mai napig: megbízható mezőgazdasági gépek gyártása, melyek könnyen kezelhetők, és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak. A könnyű vontathatóság kimondottan az 1920-as években játszott fontos szerepet, amikor lovak és ökrök húzták az ekét, és a rendelkezésre álló „lóerő” kevés volt. A tuningot akkoriban még az extra adag zab jelentette.

„Ma is büszkén valljuk a közel 100 éves alapelvet, és legnagyobb kincsünk az elődeink által összegyűjtött tudás és tapasztalat” – mondja Lukas Maierhoffer a gyár hazánkért is felelős területi értékesítési vezetője.

 Regent

1946-ban Ferdinand Berger egy világújdonsággal állt elő: egy traktorra függeszthető átfordítható ekével, lényegében a mai modern váltvaforgató ekék elődjével. Az új sorozatot magabiztosan Regent-nek (uralkodó) nevezte el: Regent – az ekék királya. A Regent sorozat olyan sikeres lett, hogy 1947-ben a gyárat is átkeresztelték, és a Regent Pflugfabrik (Regent Ekegyár) nevet vette fel. A gépekhez rendelhető kiegészítők ma is jól ismertek és használatosak: támasztókerék, tárcsás csoroszlya, osztott kopóorr. A mai napig érvényes, hogy a Regent ekéknek nem csak egyszerűen jól kell tudnia szántani, hanem a legjobbnak kell lennie a szántásban.

 

Regent

 

Apja örökségét és a cég történetének folytatását 1978-ben Herbert Berger vette át, aki az eke mellett elkezdett más talajművelő gépeket is bevonni a gyártásba. Elsőként a TUKAN szántóföldi kultivátor (grubber) került a programba, majd 1980-ban a Terrastar magágykészítő kombinátor. 1980-ban az ekegyártásban is sikerült ismét egy különlegességgel előállni: kifejlesztették a hidraulikus fogásszélesség-állítást, megszületett a VARIO eke. A festői Salzkammergutban, Attnang-Puchheim városában (Linz és Salzburg között) fekvő gyár kapacitása nagyon hamar kicsinek bizonyult, szükségessé vált a növekedés. Ma már egy három hektáros gyárterületen történik a gépek tervezése, tesztelése és gyártása. 2003-ban újabb termék, az Orkan rövidtárcsa mutatkozott be, majd 2007-ben a Terrakan könnyű szántóföldi kultivátor. Az ekkoriban a programba kerülő Seedstar mechanikus gabonavetőgéppel pedig egy újabb lépést tett a gyár afelé, hogy „full liner”-ré válhasson a talajművelő gép szektorban.

 Regent

 

2015-ben a 3. generáció képviseletében Roland Berger vette át a cég vezetését, természetesen továbbra is ez elődök szellemiségét követve: megbízható mezőgazdasági gépek, melyek könnyen kezelhetők és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak. Időközben persze a meglévő megoldásokat is folyamatosan fejleszti, tökéletesíti a gyár. Pl. a jól ismert és bevált CX-beállítóközpont még könnyebben beállíthatóvá vált, vagy aki inkább szántani szeretne, mint gépet kenni, annak tökéletes választás lehet a Regent Vario eke, melynél a hidraulikus fogásszélesség-állítás zsírzószemei már a múlté, hosszú élettartamú, karbantartásmentes műanyag perselyek helyettesítik a fémperselyeket. Roland Berger célja a gyártás további modernizálása, a folyamatok rugalmasságának megőrzése mellett a hatékonyság növelése, amivel a gazdák jövőbeni elvárásainak is maradéktalanul eleget tud tenni a gyár.

Ennek érdekében sok mindenről már korábban lemondott a gyárvezetés (outsourcing (gyártás kiszervezés), just in time beszállítás, SCM (ellátásilánc-menedzsment)), hogy helyette a meglévő gyártási folyamatokat optimalizálják: állandóan elegendő nyersanyag raktározása, komponensek előre gyártása a szezonon kívüli időszakban, és vevői igényeknek megfelelő gyors komplettírozás a szezonban. A gyár másik fontos sajátossága a saját gyártás rendkívül magas aránya: még az eke fordító munkahengere is a Regentnél készül. Ez segít növelni a rugalmasságot, a hosszú ideig tartó alkatrész-ellátási biztonságot, javítja a minőséget és csökkenti az idegen gyártói/beszállítói kitettséget. Az alapanyagként használt acél kizárólag Ausztriából vagy Németországból származik.

„A gyár a jövőben is rugalmas családi vállalkozás kíván maradni, rövid döntési utakkal, mely a gazdáknak jó megoldásokat kínál. Erre a talajművelésben szerzett 90 éves tapasztalat rendkívül jó alapot biztosít” – fogalmaz Lukas.

Siker Magyarországon

A német nyelvterületen kívüli országok közül Magyarország az elsők között volt, ahol a Regent már mintegy 30 éve megkezdte tevékenységét. Így a hazai tapasztalatok is több évtizedre nyúlnak vissza, és természetesen a hazai igények is figyelembe vételre kerülnek a gyártás során. Bízva a Regent termékek minőségében, számos részre (fordítómű, váz, ekeszár) 3 év a gyártói garancia. „A Valkon 2007 Kft.-vel való együttműködés közel 10 éves múltra tekint vissza, és ezúton is szívből gratulálok a cég 10. születésnapjához, és bízom benne, hogy ez az együttműködés még sok-sok évig sikeresen kitart!”

 

Regent: megbízható mezőgazdasági gépek, melyek könnyen kezelhetők és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak – megbízhat bennünk.

 Lukas Maierhoffer /Regent, Területi értékesítési vezető/ - Dobos Péter /Valkon Kft./

Vissza