Vásárlói vélemény

Létrehozva: 2018-02-14 14:31

1.    A Dörögdi Mező Kft 1993. szeptemberében alakult taliándörögdi központtal, tulajdonosai helyben lakó magánszemélyek. Kezdetben növénytermesztés és juhászat volt a két ágazat, ez a 2001. évtől húsmarhatartással bővült, majd később kiegészült erdőgazdálkodás-vadászattal, és természetesen szolgáltatást is végzünk. Ez az öt fő pillére a Kft működésének. Árbevételünk 100%-ban mezőgazdasági termelésből származik. A Kft által művelt földterületek közül 470 ha szántó 560 ha gyep és 130 ha erdő. Juh állományunk 2800 anya ami német- és magyar húsmerinó, tenyésztett szarvasmarhánk pedig a Blonde d’Aquitaine, amely 220 tehénből álló törzstenyészet.

Lucas g takarmánykiosztó

2.       Öt éve szarvasmarha állományunk részére kerestünk etetőkocsit, mert be kellett látnunk, hogy a tenyésztési elképzeléseinket, a nagy értékű külföldi genetika használatával csak úgy tudjuk megvalósítani, ha mindehhez szakszerű takarmányozás is társul. Már nem volt elég fölmászni a pótkocsira és megrakni a vályút silóval, majd önteni rá egy kis darát. Ráadásul a tehén létszám is folyamatosan nőtt, a kezdeti 44 üsző létszámát megötszöröztük, és nekiálltunk nagybikát is hizlalni. Olyan etetőkocsi kellett, ami a mi régi telepünk sajátosságai mellett is megbízhatóan működik. Istállóink nem etetőasztalos, hanem vályús rendszerűek és a terepszint különbségek miatt az etetőút és a vályúk magassága közötti távolság 50-130 cm között változik. Ezt a normál kihordó szalagos kocsik nem tudják megoldani, mindenképpen olyan gépre volt szükség, ami felülről lefelé tud etetni. Mivel a Valkon Kft-vel már 2007 óta nagyon jó üzleti kapcsolatban vagyunk, először természetesen őket kerestük fel a problémával. Innét kezdve pedig hamar egyenes úton voltunk a megoldás, a Spirmix Jet 140 felé. Mi is utánanéztünk a francia Lucas cég gyártmányainak, megnyerő volt a gépek egyszerűsége és robosztussága. Látszik rajtuk, hogy a célnak megfelelően vannak kitalálva. (Ne felejtsük el, hogy Franciaország tehénállománya 19 millió db fölött van, amit minden nap megetetnek és ebben gépesítési szempontból a Lucas az egyik piacvezető!)

Lucas g takarmánykiosztó

3.       Amikor eldöntöttük mit szeretnénk, a Valkon Kft közreműködésével kértünk egy állásfoglalást a Lucas cégtől, hogy a mi állomány nagyságunkra és telepi adottságainkra melyik típust ajánlják. A válasz megérkezése után döntöttünk véglegesen a Spirmix Jet 140 mellett. A gép azóta is hibátlanul működik. Az egyik mérlegcella került még a garanciális időszakon belül kicserélésre, ezen kívül csak aprítókéseket kellett vásárolnunk, mert elkoptak. Naponta 3-4 keverést végzünk, korcsoportonként természetesen külön-külön receptúrával. Így az etetésünk sokkal pontosabb lett, azt adjuk az állatoknak, amire szükségük van, a pontos mérés pedig lehetővé teszi a precíz adagolást és a pazarlás elkerülését. A TMR kijuttatásához kizárólag a kifújó tornyot használjuk, ami leginkább a silózó gépekéhez hasonlít. Pontosan és jól működik, csak az eltömődését kell elkerülni a zsilipajtó finom kezelésével.  Ezzel a géppel minden istállónkban a vályú magasságtól függetlenül kiválóan tudunk etetni, állataink pedig jól termelnek.

Lucas g takarmánykiosztó

 A    A Spirmix Jet 140 számunkra jó választásnak bizonyult, a mindennapos használatban is megbízhatóan működik, fenntartása pedig nem kerül irreális összegekbe. A következő vásárláskor is előnybe helyezzük a Lucas cég gépeit.      

-Révész Márton-

Vissza