Hírek

A Krone és a Lemken önvezető rendszert mutat be a gyakorlatban

Meggyőző munkát végzett a gyakorlati bemutatóban, a Krone és Lemken kombinált koncepciótanulmánya, a Combined Powers!

Alpen/Spelle, 2022. május 19 – Combined Powers – a Krone és a Lemken a mai napon mutatta be először különböző munkagépekkel kombinált közös koncepciótanulmányát a nemzetközi sajtó képviselői előtt rendezett gyakorlati bemutatón. Az autonóm „folyamatkezelő egységet” (VTE) magába foglaló tanulmányt, amelyet a Krone és a Lemken a bevált munkafolyamatok innovatív, jövőbeli kiegészítéseként határoz meg, tavaly sikeresen tesztelték a szántóföldi kultivátorral végzett talajművelés, a szántás, a vetés, a kaszálás, a rendterítés, valamint a rendképzés területén.

A Münsterland térségében található Hopsten településen egyszerre két VTE egységet mutattak be munkavégzés közben: Az egyik VTE egység egy 4 m munkaszélességű Krone EasyCut F 400 Fold frontkaszával dolgozott. Kaszálás után a VTE egységen gyorsan és egyszerűen átcserélték a munkaeszközt; egy Vendro 820 típusú rendterítővel felszerelve a frissen kaszált terményt 8,20 m munkaszélességben gyorsan és problémamentesen terítette szét. Ezzel párhuzamosan egy hasonló területen a másik VTE egység tartott bemutatót Lemken gépekkel. Egy 8 soros Azurit 10 K 8 szemenkénti vetőgéppel, valamint egy 3 m munkaszélességű módosított Karat 10 szántóföldi kultivátorral dolgozott.

A két VTE prototípus a munkaminőséget, a munkavégzés sebességét, a vontatást, a vonóerőt és természetesen a talajkímélést tekintve meggyőző munkát végzett. A 2,70 m széles és 2,60 m magas VTE egység tömege – a munkavégzés céljától és a ballasztsúlyoktól függően –7,5 t és 8 t között mozgott. A VTE egység dízel-elektromos hajtású, 170 kW (230 LE) teljesítménnyel és négy azonos, 38 coll méretű kerékkel rendelkezik. A nagyteljesítményű hajtás biztosítja, hogy a VTE egység a felsorolt munkafolyamatokat, - mint pl. a szántás, a szántóföldi kultivátorral végzett talajművelés, a vetés, a kaszálás, a rendterítés, valamint a rendképzés – nehézség nélkül el tudja végezni. A hat különböző munkafolyamat kombinációja ezen felül nagyon jó kihasználást garantál a gépnek az év során. 

Combined Powers első alkalommal látható nemzetközi közönség előtt munka közben.     Fotó: Krone/Lemken.


Háttérinformációk:

A hajtóegység tervezésekor a Lemken és a Krone a fenti folyamatok teljesítményigényét vette alapul. A koncepciótanulmány dízel-elektromos hajtású, 170 kW (230 LE) összteljesítménnyel. Az erőt elektromosan továbbítja a két hajtótengelyre és a teljesítményleadó tengelyhez. A munkagépek hárompont függesztéssel csatlakoznak a hajtóegységhez. A vontató járművet átfogó érzékelőrendszerekkel szerelték fel, amelyek figyelik a környezetet és a munkaeszközöket, a biztonságos munkavégzésre és a munka optimális eredményére helyezve a hangsúlyt. Az egység működtetése és felügyelete mobil eszközökön keresztül történik, a feladatok és a dokumentáció továbbítása egy kommunikációs modul és a jól ismert Agrirouter adatcsere platform segítségével valósul meg.

A VTE sajátossága: A projekt megtervezésekor minden alkalmazási területen a lehető legjobb munkaeredményre helyezték a hangsúlyt; ezért a munkagép is vezérli a hajtóegységet. A munkagép és a hajtóegység így intelligens, homogén rendszert alkot. A munkagép és a hajtóegység közötti kommunikáció és interakció a Krone és a Lemken sokéves tapasztalataira épül az ISOBUS és a TIM rendszerek területén, így kivétel nélkül minden lényeges információ kicserélhető a munkagép és a hajtóegység között.

A Combined Powers koncepciótanulmány további előnyei: A VTE egység használatával a Krone és a Lemken hosszú távú megoldást szeretne adni az ágazatot fenyegető szakképzett munkaerőhiányra is. A gazdálkodó ahelyett, hogy hosszú munkanapokat töltene a szántóföldön, a jövőben, mint rendszergazda a VTE vezérlésére koncentrálhat, amely egyenletes, precíz munkaminőséget biztosít. A széleskörű alkalmazási céloknak köszönhetően a gép egész évben, nagyon hosszú ideig használható. A Lemken és a Krone az idei szezonban is intenzíven teszteli a VTE rendszert különféle üzemi körülmények között, és keresi a párbeszéd lehetőségét a gazdákkal és a vállalkozókkal.

További információk: www.combined-powers.com