Hírek

A Krone optimalizálja a ZX kocsik szeletelő szerkezetét

Az innovatív felépítés még nagyobb pontosságot tesz lehetővé

Spelle, 2022. április – A Krone a rendfelszedőtől az anyagtovábbító csatornáig műszakilag átalakította és részben újratervezte a ZX rendfelszedő és szecskaszállító kocsi sorozatát. Mindez még pontosabb vágást eredményezett a takarmány kímélése és kisebb energiaigény mellett.

A fejlesztés alapja a standard traktorok folyamatosan növekvő teljesítménye, amely szinte hétköznapi lehetőséggé teszi a 400 lóerőig terjedő TLT teljesítmények használatát. Ez a trend – a hatékonyabb rendképző technológiával kombinálva – új dimenziókat nyit az áteresztőképesség terén, ezért a Krone tartósan átalakította és optimalizálta a ZX kocsik szeletelő szerkezetét.

Az átalakítások előfeltételei többek között azok új gyártási eljárások, amelyek a ZX szeletelő szerkezetében lehetővé teszik a jobb terményáramlást és a takarmány még pontosabb ollós vágását. Ebben az esetben a Krone például egy új típusú robothegesztési eljárást alkalmaz; a nagyobb gyártási pontosság szűkebb tűrési tartományokat tesz lehetővé a szállító csillagokon és a szállítódobon. Az új fejlesztésű, méhsejt szerkezetű hátsó csatornafal biztosítja, hogy a szeletelő kések mindkét oldalon rögzítve legyenek a szállítócsatornában, ez teszi teljessé az optimalizálást.

Új: Krone SplitCut

A Krone SplitCut rendszer egészen új: ebben a széleken alkalmazott vágási rendszerben a külső rotorcsillagot az oldalsó válaszfalak teljesen elválasztják a raktértől. Ez a technológia biztosítja, hogy ne kerüljön vágatlan takarmány a raktérbe, még a rotor külső szélénél sem. A betakarított terményt az első kés szétválasztja, amely a szállítófogak segítségével ismét előre kerül; két terelőlemez vezeti a terményt a rotor közepére, ahol a szeletelés történik, majd a takarmány a raktérbe kerül.

Az új ZX szeletelő szerkezet a takarmánykímélés tekintetében is lenyűgöző. Optimalizálták a szállítófogakon található hosszú kemény éleket is, amelyek a termény kompakt takarmánycsomagokká rendezett, kiváló vezetését biztosítják. A teljes szállítófelület 50 százalékkal növekedett, ami minden körülmények között kiváló takarmányminőséget biztosít.


Rendkívül erős alkotórészek

Az új gyártási technológiának köszönhetően a Krone optimalizálni tudta a késtartó gerendely működését is; az egyedi pengevédelemre épülő rendszert megerősített alkatrészekkel látták el, és tovább finomították az összhatást. Az új fejlesztésű, duplán edzett szeletelő kések nemcsak lényegesen robusztusabbak és kopásállóbbak, hanem bármilyen használathoz ideálisak. Az optimalizált fogazott élnek köszönhetően a szeletelő csúcs még közelebb került a továbbító élekhez, ami egyben még pontosabb ollós vágást is eredményez.

Igény szerint optimalizált fordulatszámmal

Ugyancsak a gyakorlati igényeknek megfelelő: a Krone az új ZX sorozathoz opcionálisan rotorfordulatszám-csökkentést is kínál, amely különösen ajánlott 250 LE alatti traktorokhoz vagy nagyon kicsi rendekhez. Így a rotor mélyedései ilyen körülmények között is mindig megtelnek, ami tökéletes vágást biztosít. Ezenkívül az egyenetlen rendek okozta teljesítménycsúcsok jelentősen tompíthatók a Powerbelt segítségével. Ily módon a gép bármilyen alkalmazási körülmények között maximális áteresztőképességet tud elérni.