Hírek

Új dupla kötözőfejes rendszer a KRONE-tól

A KRONE újdonsága lehetővé teszi a nagy tömörségű szögletes bálák készítését hulladék zsinegdarabok nélkül.

Spelle, 2022. február – A Krone a Big Pack sorozathoz most új, V-alakú kötözőfejes rendszert fejlesztett, amely ősztől lesz elérhető. A Spelléből származó innovatív kötözőfejes rendszer különleges előnye, hogy ötvözi a dupla kötözőfejes rendszer kiváló működési megbízhatóságát és a Cormick egyszerű kötözőrendszer hulladék zsinegdarabok nélkül végzett munkáját. A V-alak, a lefelé nyitott csomózó horog és az új hajtótárcsa az új V-alakú kötözőfejes rendszer alapelemei. Az előző dupla kötözőfejes rendszerből ismert lehúzó karon lévő kést egy zsinegkihúzó váltja fel. A kés viszont most már fixen rögzítve a zsinegtartón helyezkedik el, közvetlenül a zsinegtartó tárcsa előtt.

Az új Krone kötöző rendszer a következőképpen működik: a zárócsomó kialakításának folyamata alig különbözik a jól ismert kettős kötözőrendszerétől (Deering rendszer). Az egyetlen különbség: a zsinegtartó tárcsa forgatásával a zsinegszálakat a rendszer végighúzza a rögzített késen, amelyek így szétválnak. A lehúzó kar alakítja ki a takács csomót (= Deering csomót) a csomózó horgon áthúzott végekkel, így a kész bála biztonságos kötéssel rendelkezik. 

Ezután kerül sor a következő bála kezdő csomójának kialakítására. A tűk visszahúzódnak, és a felső ill. az alsó szál ismét a csomózó horogra kerül. A horog forogni kezd. Ekkor a zsinegtartóban tartott zsinegvégeket a zsinegkihúzóval rendelkező lehúzó kar segít kihúzni, melyek a rendkívül nagy mértékben terhelhető kezdőcsomóban (hurokcsomó vagy Cormick csomó) maradnak. A lényeg: a V-alakú, és középen nyitott csomózó horognak köszönhetően a hurok lefelé egyszerűen kihúzható. 

A két csomózási elv kombinációjának köszönhetően a Krone egy rendkívül megbízható, hulladék zsinegdarabok nélkül dolgozó dupla kötözőfejes rendszert kínál. Az egyszerű kötözéshez képest az új, hulladékmentes dupla kötözőfejes rendszer kiemelkedő tulajdonsága a nagy bálatömörséghez való használhatósága. Mivel a Krone V-alakú kötözőrendszere a korábbi Big Pack dupla kötözőfejes rendszerén alapszik, utólag is felszerelhető a régebbi dupla kötözőfejes rendszert használó bálázókra, függetlenül attól hogy milyen csatornamérettel rendelkeznek. 

A Krone új V-alakú kötözőrendszerének működési elvét egy animáció mutatja be:

https://youtu.be/XHk5PPc7boY (GB)
https://youtu.be/T8sAV8MruUY (DE)