Hírek

Vendro C 1340 – Hatékony rendterítés kompromisszumok nélkül

Az új Vendro C 1340 rotoros rendterítővel a Krone egy közel 13,40 m munkaszélességű, 12 rotoros rendterítőt dob piacra. Óriási teljesítménye mellett ez a gép a Vendro sorozatban bevált OptiTurn rotorkoncepciójának, valamint nagy kezelési és vezetési kényelmének köszönhetően maximális hatékonysága is lenyűgöző.

Spelle, 2024. június: A Krone most az új Vendro C 1340 rotoros rendterítővel bővíti Vendro programját, amely két felszereltségi változatban kapható. 13,34 m munkaszélességével ez a rotoros rendterítő az OptiTurn rotorkoncepcióval felszerelt Vendro sorozat jelenlegi csúcsmodelljévé lépett elő. A Vendro C 1340 modell így nemcsak 24 cm munkaszélességgel haladja meg elődjét, a hosszú ideig nagy sikert arató KWT 1300 modellt, hanem óriási ütőereje mellett kiváló munkaminőségével is lenyűgöző. Ehhez jönnek még olyan további funkciók is, amelyek modern dizájnba csomagolva még nagyobb vezetési és kezelési kényelmet biztosítanak.

Alapkivitelben a Vendro C 1340 a felső és alsó bekötéshez megfordítható vonórúddal és vonószemmel (40 mm), illetve opcionálisan K80 gömbfejes vonószerkezettel vagy vonóingával van felszerelve. A Vendro C 1340 Plus esetében a vonórugóval ellátott kétpontos függesztés az alapfelszereltséghez tartozik, aminek az az előnye, hogy a rugó kiegyenlíti a terhelést a fordulóhoz közeledve, így még kisméretű, illetve könnyű traktorokkal is minden helyzetben biztonságos a közlekedés. Ezek a rugalmas rögzítési lehetőségek minden traktorhoz megfelelő megoldást kínálnak.

Vendro C 1340 munkavégzés közben

Közel 13,40 m munkaszélességével a Vendro C 1340 rotoros rendterítő az OptiTurn rotorkoncepcióval felszerelt Vendro sorozat csúcsmodellje.

OptiTurn koncepció a legmagasabb igényekhez

A tizenkét, 1,50 m átmérőjű, hat-hat fogtartó karral rendelkező rotor nagyvonalú átfedés mellett csaknem 13,40 méteres munkaszélességben rendkívül hatékony lazítást és forgatást tesz lehetővé. Az OptiTurn rotorkoncepció kimagasló talajkövetést biztosít, különösen szabdalt, egyenetlen terepen: A rotorok tapintókerekei nagyon közel futnak a háromdimenziósan ívelt OptiTurn fogakhoz, amelyek tisztán, felszedési veszteség nélkül veszik fel a terményt, majd egyenletesen és lazán elterítik. A gép alkalmazási céljától függően a szórási szög négy fokozatban állítható a 13-19° közötti tartományban: A meredek szórási szög a termény intenzív feltárására, illetve lazítására szolgál, a szög lapos beállítása pedig kíméletes rendterítést biztosít. Ez az alapja a gyors száradásnak, miközben elkerülhető a töredezésből adódó veszteség, különösen a lóherével kevert állományoknál. Ez szűk betakarítási időszakok esetén is kiváló minőségű takarmány előállítását teszi lehetővé.

A kényelmes kezelés megkönnyíti a munkát

A traktorvezető egy kézi hajtókar segítségével egyszerűen és központilag, közvetlenül a gépen állíthatja be a kívánt munkavégzési magasságot. Igény szerint ez még kényelmesebben elvégezhető a traktor vezetőfülkéjéből az opcionálisan elérhető hidraulikus beállítással. Így bármikor könnyen és gyorsan reagálhatunk a változó körülményekre.

A munkagép opcionálisan a menetirány szerinti jobb oldalra felszerelt, és egy kezelőpanel segítségével hidraulikusan összecsukható, határszórást szabályozó berendezéssel is felszerelhető. Ez megakadályozza, hogy a termény a tábla szélein kívülre szóródjon, ami a terület határán jelentkező szórásveszteséget jelentene.

Vendro C 1340 határszórást szabályozó berendezéssel

Az opcionálisan kapható határszórást szabályozó berendezés a traktorülésből egyszerűen állítható.

A kezelési kényelem tekintetében a Vendro C 1340 modell egyéb tulajdonságai is lenyűgözőek: A rotor oldalszárnyak pillanatok alatt összecsukhatók és szétnyitható a szállítási és a munkahelyzet közötti váltáskor. Munkahelyzetbe állításkor egy kétkörös munkahenger először fordulási helyzetbe állítja a rotor oldalszárnyakat. A hidraulikus szétnyitási folyamat a rotorok egymás utáni hidraulikus követő kapcsolásával valósul meg, így elkerülhető a hibás működtetés és a gép ebből eredő károsodása. Végül a rotorok egy egyszeres működésű munkahenger segítségével leengedhetők munkahelyzetbe.

Kettős hasznosítású szállító tengely

A Vendro C 1340 modell abszolút csúcspontja a szállítótengely opcionális hidraulikus tehermentesítése – amely a Plus változatnál ráadásul az alapfelszereltség részét képezi. A tehermentesítés már a jelenlegi rendterítő kistestvérénél, a Vendro C 1120 modellnél és elődjénél, a KWT 1300 modellnél is jól bevált, és a következőképpen működik: Munka közben a szállító tengely nagyon közel halad a fogak munkaterületéhez a talajon, így optimálisan vezeti őket a talaj felszínét követve. A szűk kanyarokban a gyep sérülésének elkerülése érdekében a szállítótengely tehermentesíthető. Ilyenkor a tengelyre nehezedő súlyt egy speciális hidraulikus rendszer csökkenti. Az így elért pozitív hatás: a gyep sértetlen marad, a talajkapcsolat és így a fogak vezetését biztosító első tapintókerék funkció megmarad. Ez biztosítja a takarmányminőséget a következő kaszálásoknál is.

Vendro C 1340 közúti szállításkor

Saját járószerkezetének köszönhetően a Vendro C 1340 rotoros rendterítő gyorsan és kompaktan összecsukható, így egyik helyről könnyen a másikra szállítható.

Hatékony hajtómű csekély karbantartási igénnyel

Ami a hajtást illeti, a Krone a teljesen mechanikus hajtásláncra támaszkodik, amely minden rendterítőnél bevált. Ez egy beépített szabadonfutóval rendelkező főhajtóműből áll, amely a hajtótengelyekkel, a karbantartást nem igénylő Octo-Link körmös tengelykapcsolókkal és a hermetikusan zárt rotorhajtóművekkel kombinálva alacsony üzemanyag-fogyasztás és minimális karbantartás mellett maximális hatékonyságot biztosít. A súly szempontjából optimalizált alkatrészeknek köszönhetően a gép nagyon könnyen vontatható a stabilitás és a funkcionalitás csökkenése nélkül.

Összegzés: A Krone a Vendro C 1340 rotoros rendterítővel felfelé bővíti a Vendro sorozatát. Ez a kényelmes, 12 rotoros rendterítő univerzálisan használható, és hatalmas hatékonyságánál fogva kiválóan illeszkedik egy nagy kaszakombinációkból és rendképzőkből álló betakarítási láncba. Az OptiTurn rotorkoncepció a legnehezebb körülmények között is a legjobb minőségű takarmány előállítását teszi lehetővé. Ezen túlmenően a magas szintű vezetési és kezelési kényelem a traktorvezető tehermentesítése révén abszolút stresszmentes és hatékony munkavégzést biztosít.

A műszaki adatok áttekintése:

 • Munkaszélesség: 13,34 m
 • Szállítási szélesség / hosszúság: 2,99 /6,05 m
 • Tömeg: 2.670 kg
 • Rotorok száma: 12
 • Rotorátmérő: 1,50 m
 • Fogtartó karok rotoronként: 6
 • Csatlakozás a traktorhoz:
 • Alapkivitel: megfordítható vonórúd és vonószem vagy kétpontos függesztés, II. kat.,
 • Opció: gömbfejes vonószerkezet/vonóinga
 • A rotorok járószerkezetének gumiabroncs mérete: 16 x 6.50-8 (kívül), 16 x 9.50-8 (középen)
 • Szállítási gumiabroncs méret: 11.5/80-15.3 (alapkivitel), 15.0/55-17 (opció)
 • Szükséges hidraulikacsatlakozók: 1 x egyszeres működésű, 1 x kétkörös
 • Teljesítményigény: 40 kW / 55 lóerőtől